Schengen Bölgesi ülkelerinden olan İzlanda’ya gerçekleştirilecek olan ziyaretler, 90 günden kısa ve 90 günü aşacak olan kalmalı başvurular için farklı vize gereklilikleri bulundurmaktadır.
- İzlanda’ya gerçekleştirilmesi planlanan 90 gün ve altında olacak olan konaklamalı seyahat türleri, kısa süreli vize kategorisinde yer almaktadır ve Schengen vizesi kriterlerine uygun olarak tanımlanmaktadır.
İzlanda Vizesi Kimler İçin Gereklidir?
Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İzlanda’ya yapacak oldukları seyahat öncesinde vize alma zorunlulukları vardır. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaftırlar.
İzlanda Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye’de İzlanda Devleti’ne ait dış temsilcilik olarak herhangi bir başkonsolosluk veya konsolosluk bulunmamakta, İzlanda oturum/çalışma izni, vatandaşlık ve vize süreçleri, İzlanda’yı temsilen Danimarka Başkonsolosluğu’na bağlı bir birim tarafından yönetilmektedir.
Kısa süreli İzlanda seyahatlerini kapsayan vize türleri;
İzlanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar 2023
Schengen Anlaşmasına taraf olan ülkeler arasında yer alan İzlanda’ya gerçekleşecek olan 90 gün ve altı kalmalı kısa süreli seyahatlerde Schengen Vizesi gereklilikleri arandığından;
Tüm başvuru sahiplerinin parmak izi kaydının da dahil olduğu biometrik verilerini, konsoloslukla paylaşma zorunluluğu bulunmaktadır.
Schengen kapsamında paylaşılan biometrik veriler ve parmak izi kayıtları 5 yıla kadar saklı tutulabildiğinden, son 5 yıl içinde Schengen Vizesi gerekliliklerinin tümüyle yerini getirmiş olan başvuru sahiplerinin, doğrudan konsolosluk ziyareti zorunluluğu bulunmamaktadır fakat vize başvuru sürecinde Konsolosluk başvuru sahibini konsolosluğa davet etme hakkına sahiptir.
Başvuru sahibinin pasaportu, son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve pasaportta bulunan işlenmiş sayfaların A4 boyutunda renkli fotokopileri ile
- Kullanılmış olan eski pasaport varsa beyan edilmeli ve eski pasaporta ait işlenmiş sayfaların fotokopileri
- Başvuru sahibinin anne, baba, eş, kardeş ve çocuk bilgilerini gösteren, Nüfus müdürlüğü onaylı Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Kişisel banka hesabına ait son 15 gün içinde alınmış, 3 aylık hesap hareketi bilgisi
- Başvuru sahibin çalışması durumunda, işveren tarafından düzenlenen ve başvuru sahibinin iş tanımı, çalışma süresi ve Schengen ülkelerine gerçekleşecek ziyaretten sonra işe geri dönüleceğinin beyanını içeren izin mektubu.
- Başvuru sahibinin son 4 aylık maaş bordrosu, SGK son 4 aya ait SGK bildirileri, işe giriş bildirgesi, İşveren Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası, İmza Sirküleri, Türk Ticaret Sicil Gazetesi ve Yetki Belgesi gerekmektedir.
İzlanda Vizesi Başvuru Formu
İzlanda’ya gerçekleştirilecek olan kısa ve uzu süreli seyahatler, farklı vize kategorileri ve vize başvuru formları üzerinden sağlanmaktadır. Seyahat içeriğine ve gerekçesine bağlı olarak belirlenen vize türlerinin tanımlanmasında,
- Seyahat süresi,
- Seyahatin kapsamı,
- Seyahat içeriği ve
- Başvuru sahibinin pasaport niteliği önem taşımaktadır.
İzlanda Vize Ücreti
İzlanda Vize ücreti vize türüne ve vize süresine göre değişmektedir. Vize ücreti, konsolosluk harcı ve bizim servis bedelimizden oluşan bu ücreti yatırdığınızda İzlanda vize başvurunuz tamamlanacaktır. Yetkililerimizin sizlerle paylaştığı banka hesap numaramıza Vize başvuru ücretini havale olarak gönderebilirsiniz ya da dilerseniz ofisimize şahsen gelerek bırakabilirsiniz. İzlanda vize başvuru ücreti ödeme dekontu vize başvuru evraklarınız ile birlikte konsolosluğa sunulacaktır.
İzlanda Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İzlanda Vizesi başvuru süreci, Danimarka Konsolosluğu tarafından yönetilmekte ve tüm evraklarım konsolosluğa sunulmasının ardından belgelerin incelenmesi ve tüm prosedürün tamamlanması ardından ortalama olarak 5 ila 10 iş günü içerisinde sonuç bulmaktadır, başvuru tipi ve başvuru dönemine bağlı olarak vize sonuçlanma süresi farklılık gösterebilmektedir.
İzlanda Vize Reddi
İzlanda Vize başvuru sürecinin konsolosluk tarafından reddedilmesi durumunda, tekrar gerçekleştirilecek başvurularda, konsolosluk tarafından verilen vize reddinin nedenleri önem taşımaktadır. Ret kararıyla bildirilen vize başvurularında, vize reddinin orijinal belgelerinin başvuru sahibinde saklı tutulması, sonraki başvurular için önem arz etmektedir.